Håndverk, design og produktutvikling

Ønsker du å bli urmaker, gull- eller sølvsmed? Eller frister det mer med en utdanning som kjole- og draktsyer, møbelsnekker eller skomaker og smed? Da er håndverk, design og produktutvikling utdanningsprogrammet for deg.

Hvorfor velge Håndverk, design og produktutvikling?

Du lærer

  • håndverksteknikker
  • om ulike materialer
  • om bærekraftig design og produktutvikling
  • bruk av skisser og produksjonstegninger
  • håndverks- og kulturhistorie

Du bør være

  • interessert i å arbeide med hendene
  • interessert i å forme og lage gjenstander
  • nøyaktig og utholdende

 Les mer om håndverk, design og produktutvikling her.

Hvorfor velge Godalen vgs.:

Er du kreativ, nysgjerrig og interessert i design? Liker du å arbeide med hendene og utfordre deg selv?

Elev som arbeider med et plagg på en skredderbyste - Klikk for stort bilde Godalen vgs

Vg1 Håndverk, design og produktutvikling er for deg som ønsker kunnskap om norske tradisjonelle håndverksfag innenfor tekstil, tre, metall, horn og leire. Gjennom praktisk arbeid og bruk av materialer, verktøy og håndverksteknikker vil du utvikle håndlag og forståelse av skapende arbeidsprosesser og fagenes egenart.

Med nysgjerrighet, kreativitet og skaperglede oppnår du mestring som bidrar til at du utvikler identitet, selvbilde og evne til innovasjon.

Veien videre på Godalen vgs.:

Vg2 Design og tekstil

 

Klikk her for å søke skoleplass

Første året - Vg1

Utdanningen til de fleste yrkene tar normalt fire år. Du går de to første årene på skole. Etterpå er det to år opplæring i bedrift som lærling. Du har også mulighet til å ta Vg3 påbygg slik at du får studiekompetanse.

Du har 35 timer opplæring i uken både i fellesfag og programfag.

Andre året - Vg2 - Søm og tekstilhåndverk

På Vg2 Søm og tekstilhåndverk jobber vi med ulike tradisjonelle og moderne håndverksteknikker. Dette omfatter ulike typer søm, konstruksjon, design og andre tekstile teknikker.

Produksjon i et bærekraftig og etisk perspektiv står sentralt innenfor de tradisjonelle søm- og tekstilhåndverkene. Vi ser på sammenhengen mellom design, form og funksjon og tar dette med oss inn i utviklingen av tekstile produkter.

Vi jobber med praktisk problemløsing og kunnskaper, ferdigheter og holdninger for at arbeidet skal kunne utføres på ønsket måte.  

Våre Vg2-tilbud håndverk, design og produktutvikling
Våre Vg2-tilbud
Vg2 Søm og tekstilhåndverk

For full oversikt over Vg2-tilbudene innen Håndverk, design og produktutvikling, klikk på denne lenken: vilbli.no.

Du har 35 timer opplæring i uken både i fellesfag og programfag.

Tredje året - Vg3

Vg3 Kjole- og draktsøm i skole tilsvarer det å være lærling. Vi følger den samme læreplanen, og arbeidstiden er tilsvarende. Arbeidsdagen er fordelt mellom tid til felles opplæring og individuelt arbeid. Arbeidet omfatter hele prosessen med framstilling av klær fra idé til ferdig produkt. I Kjole- og draktsyerfaget har vi fokus på individuelt design og søm av klær til kunder.

Etter to år på Vg3 i skole går du opp til svenneprøve i Kjole- og draktsyerfaget. Med svennebrev i kjole- og draktsøm vil du kunne søke jobb på eksisterende systuer, innenfor film- og TV-produksjon og i handelsnæringen med salg, markedsføring og innkjøp av klær. Mange velger å ta videre utdanning innen klesdesign eller starte egen systue.

De siste årenes oppmerksomhet rundt bærekraftig utvikling har ført til at den globale tekstilindustrien er i omstilling, og vi opplever nå et større behov for denne kompetansen i Norge.

Les mer om det å bli lærling her

Du har også mulighet til å ta Vg3 påbygg for å få studiekompetanse.

Etter at du har fått yrkeskompetanse som f.eks. fag- eller svennebrev kan du ta Vg4 Påbygging til generell studiekompetanse hos oss.

Veien videre

Yrkesfaglig opplæring fører fram til yrkeskompetanse (med eller uten fag- eller svennebrev). Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning.