Vaksinetilbud til elever

Etter råd fra Folkehelseinstituttet har regjeringen bestemt at 16- og 17-åringer skal få tilbud om koronavaksine.
Få i denne alderen blir alvorlig syke av koronaviruset, men vaksinen reduserer smittespredningen i samfunnet.

Torsdag 16. og fredag 17. september
Tidspunkt for vaksinering vil bli gitt til elevene av kontaktlærer. Vaksineringen vil foregå klassevis og i gymsalen hvor flere blir vaksinert samtidig. Mindre rom vil være tilgjengelig for de som har behov for det. En følger vanlig rutiner med observasjon i 20 min etter vaksinering. Det er helsepersonale fra Stavanger kommune som setter vaksinen. Elevene får tilbudet uavhengig av bostedskommune. Tilbudet er frivillig.

• Elever som vil vaksinere seg på skolen trenger ikke å registrere seg i noe timebestillingsystem i forkant av vaksinasjon. Helsepersonell vil registrere elevene inn når de møter i gymsalen med sin klasse.
  • Det anbefales 2 doser koronavaksine til denne aldersgruppen
  • De som tidligere har gjennomgått covid-19 anbefales 1 dose koronavaksine.
    Det må ha gått minst 3 måneder siden påvist covid-19 før man tar vaksinen.
  •  18-åringer som enda ikke har vaksinert seg, vil kunne få vaksinen sammen med klassen sin.

Det som elevene må forberede seg/tenke på til vaksinedagen:

• Ha på kortermet overdel
  • Det er ekstra lurt å spise i forkant av vaksinen
  • Ha med legitimasjon, hvis du ikke har legitimasjon vil læreren kunne bekrefte identiteten din
  • Ha med signert samtykkeskjema fra begge foresatte, dersom du ikke har fylt 16 år
  • Ikke være syk med feber eller infeksjon, eller være i karantene eller i isolasjon
  • Ikke ha nylig gjennomgått korona de siste 3 månedene
  • Det er ikke vondt å ta vaksinen
  • Det er flinke og erfarne helsepersonell som setter vaksinen
  • Vaksinen har blitt brukt i over åtte måneder, og det er ikke dokumentert langtidsbivirkninger

Under 16 år
Hvis du ikke har fylt 16 år når du skal få vaksinen, må du ha samtykke fra begge foresatte.
Skjema for samtykke skal du ha med deg når du tar vaksinen og den finner du her (PDF, 47 kB).

Reaksjoner på Pfizer-vaksinen
Vaksinen settes i overarmen på den armen du ikke skriver med. Etter stikket må du sitte ned og vente i 20 minutter i tilfelle du får allergiske reaksjoner. De fleste får smerter der de blir stukket med sprøyten. Noen kan bli trøtte, få hodepine, muskelsmerter, frysninger, leddsmerter og feber. Hvis du får uventede, kraftige eller langvarige symptomer som kan skyldes vaksinen bør du kontakte lege.

Syk på vaksinedagen
Hvis du er syk på vaksinedagen kan du sende e-post til vaksinetjenesten og oppgi skolens navn, ditt navn, alderen din og et telefonnummer du kan nås på.